Hondenrassen

De hond is een roofdier uit de familie van de hondachtigen

Het is niet helemaal duidelijk waar de honden vandaan komen die tegenwoordig als huisdier gezien worden. Sommige vondsten wijzen er op dat de eerste gedomesticeerde hondachtigen al zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden rondliepen in het Verre Oosten, maar er zijn ook vondsten van zo’n 31 tot 36 duizend jaar oud. Er zijn theorieën dat de mens samen is gaan leven met wolven in de tijd dat de mens over is gegaan van jagers en verzamelaars naar het boerenbestaan. De wolven leerden met de mens om te gaan door te leven van het afval van de mens. Het is ook mogelijk dat hondachtigen al gebruikt werden bij de jacht en geselecteerd werden op hun vaardigheden om te gehoorzamen en mee te helpen met de jacht.

Er zijn verschillende onderzoeken en experimenten uitgevoerd om wilde dieren te domesticeren, ook met vossen. De onderzoeker selecteerde de dieren enkel op tamheid, en na 40 jaar en 45.000 vossen zijn de dieren uit dat experiment gedomesticeerd. Meer informatie over de herkomst en dit experiment is te lezen op Wikipedia, op de pagina over de Hond.

Rond de middeleeuwen werden honden niet alleen meer gehouden om te helpen met bijvoorbeeld het jagen of waken, maar ook als gezelschapsdier. Voornamelijk de laatste 200 jaar zijn er erg veel rassen en variaties ontstaan, door de opkomst van fokkers, kennelclubs, rasverenigingen en de oprichting van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1911.

Een kennelclub vertegenwoordigt de belangen van hondensport op nationaal niveau, waarvan er meestal maar één per land is. Zij zijn vaak ook een organisatie boven alle rasverenigingen, maar deze structuur kan per land verschillen. De kennelclub kan ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de stamboeken van alle rashonden, maar bijvoorbeeld in Duitsland is dit een taak van de rasverenigingen. Net als de internationale overkoepelende organisatie FCI zijn de meeste clubs en verenigingen rond het begin van de 20e eeuw opgericht. Er zijn afspraken gemaakt waardoor de rasverenigingen van het land van oorsprong zeggenschap hebben over de standaarden van het ras. Zo zijn dus de rasverenigingen van Nederlandse hondenrassen wereldwijd verantwoordelijk voor de rasstandaard van die rassen.

Nederland heeft ook de “Raad van Beheer op Kynologisch Gebied”, met een zeer uitgebreide website. Op de website zijn bijvoorbeeld ook alle hondenrassen te vinden, op https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/. Enkele populaire rassen zijn bijvoorbeeld de Labrador Retriever, de Duitse Herder, de Golden Retriever, de Franse Bulldog, de Mopshond en de Duitse Dwergpinscher.

Bekijk hier een lijst van rasverenigingen op deze website.